Inspiratie voor de
nieuwsgierige shopper.

22e editie Gault&Millau: dit zijn de beste chefs en restaurants van het land

De 22e editie van de Gault&Millau-gids is uit. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten in 2024 de beste restaurants van het land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1400 adressen, inclusief 135 nieuwkomers en 163 stijgers.

De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers

De titel van Chef van het Jaar 2025 gaat dit jaar naar Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in Lennik. “Glenn is zonder twijfel een van de primussen van zijn generatie. Het is onze taak als Gault&Millau om zo’n uitzonderlijke talenten snel onder de aandacht te brengen. Hij kookt klassiek maar elegant en is op 33 jaar reeds een van onze fijnste sauciers. Glenn levert consistent gerechten af die een grote maturiteit en smaakbalans verraden”, aldus de redactie van Gault&Millau. “Je kan in Sir Kwinten zowel voor een, gezien de geboden kwaliteit, scherp geprijsd menu kiezen of voluit à la carte gaan. Wat we bijzonder waarderen. Die keuzevrijheid is immers vandaag helaas verre van evident”, vult CEO Marc Declerck aan.

Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alex Verhoeven (restaurant Hert in Turnhout, restaurant Seir in Kasterlee en restaurant Bink in Turnhout) voor Vlaanderen; François-Xavier Simon (restaurant Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne) voor Wallonië; en Elliott Van de Velde (restaurant Entropy in Brussel) voor het Brussels Gewest.

De hoogste nieuwkomers in Vlaanderen en Brussel zijn dit jaar: Haut in Oostende met een score van 15,5/20 en 3 koksmutsen, en Quartz in Brussel met een score van 14/20 en 2 koksmutsen.

Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers en wijzigingen. Hof Van Cleve komt onder leiding van chef Floris Van Der Veken binnen met een score van maar liefst 18/20 en 4 koksmutsen. Bozar Restaurant (Brussel), La Table de Maxime (Paliseul) en Sir Kwinten (Lennik) behalen een score van 17,5/20 en eveneens 4 koksmutsen. 17/20 punten en 4 koksmutsen zijn dit jaar nieuw weggelegd voor Colette (Averbode), Cuines,33 (Knokke-Heist) en Menssa (Brussel). Oak in Gent wordt dit jaar beloond met een score van 16,5/20 en 3 koksmutsen. 4 zaken behalen een score van 16/20 en 3 koksmutsen: Arden (Rochefort), Eed (Leuven), Nebo (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg).

De Jaarlijkse thematische Laureaten

Daarnaast worden zoals elk jaar volgende thematische laureaten bekroond:

Gastheer van het Jaar: Peter Van den Driesschen (Kelderman, Aalst)

De ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar: Maison D (Ronse) voor Vlaanderen, Au Repos de la Montagne voor Brussel en Pluriel (Libin) voor Wallonië.

  • Italiaans Restaurant van het Jaar: l’Angelo Rosso (Sint-Truiden)
  • Aziatisch Restaurant van het Jaar: Maïnoï (Braine-l’Alleud)
  • Het mooiste terras: La Rigue (Knokke-Heist)
  • Het mooiste restaurant design: Stable (Edegem)
  • Brasserie van het Jaar: La Table du Tribeca (Gerpinnes) 
  • Sommelier van het Jaar: Nicolas Campus (Les Gribaumonts, Mons)
  • Dessert van het Jaar: Marie Trignon (La Roseraie, Modave)
  • Gastro-bistro van het Jaar: Elders (Gent)
  • Groentemenu van het Jaar: Cécila By Mélanie Englebin (Ottignies)

De H!P Awards

De H!P-selectie verzamelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van eten en drinken altijd voldoet aan de Gault&Milla-standaard. Binnen de H!P-selectie zijn er drie winnaars voor 2025 gekozen: Paroles Paroles in Oostende, Batch in Brussel en Cagette in Namen.

Extra cahiers in de gids

De Gault&Millau-gids is ook dit jaar meer dan alleen een restaurantgids. In de 22e editie presenteert de uitgever, naast het H!P-cahier, nog drie andere smaakvolle cahiers: ‘Great Cocktail Bars’, ‘Finest Chocolatiers’ en de ‘Gault&Millau Luxembourg gids’.

De gids Gault&Millau Belux 2025 ligt nu in de boekhandel voor 34 euro en is ook te bestellen via de website van Gault&Millau.

Deel dit bericht.

Ook interessant.

Fukasawa ontwerpt SodaStream-bruiswatertoestel enso

SodaStream lanceert een nieuw state-of-the-art bruiswatertoestel. Enso is ontworpen door de beroemde Japanse designer Naoto Fukasawa. Het heeft een elegante en strakke look, met een roestvrijstalen buitenkant

6 vre-se-lijk lekkere Halloweendrankjes

Geen Halloweenfeest zonder aangepaste drankjes. Met SodaStream bereid je in een handomdraai je eigen griezelcocktails en -mocktails. Durf jij deze huiveringwekkende recepten aan? Pumpkin Punch