Het doel van de tentoonstelling ‘Béjart en de rozentuin’ is om, door de ogen van de beroemde choreograaf en zijn creaties, de ware aard van de islam te laten zien. De tentoonstelling loopt van 22 september tot 28 november 2021 in Huis Maurice Béjart in Brussel.
De actuele gebeurtenissen tonen ons dat de islam vandaag zeer verwarrend is. De Franse choreograaf en danser Maurice Béjart (overleden in 2007) ‘bekeerde’ zich tot de islam tijdens zijn verblijf in Iran in 1973. In sommige van zijn creaties is de islam een belangrijk thema. Daarnaast liet hij zich leiden door spiritualiteit, in al haar vormen, zowel religieus als seculier. Het idee achter deze tentoonstelling is om het publiek mee te voeren naar een andere wereld met balletten die geïnspireerd zijn door zijn reizen in het Midden-Oosten.
Curator: Walid Aouni
Walid Anouni, geboren in 1951 in Tripoli, Libanon, is beeldend kunstenaar, danser, choreograaf en acteur, die ook verschillende speelfilms heeft gemaakt, installaties heeft gecreëerd en verschillende boeken heeft gepubliceerd. In 1983 was zijn ontmoeting met Maurice Béjart, voor wie hij negen jaar als decorontwerper werkte, bepalend voor zijn carrière.
In 1990 ging hij met Maurice Béjart voor het eerst naar Egypte, waar hij sindsdien woont. Als Arabische choreograaf produceerde hij grootschalige voorstellingen, onder meer in Cairo. Naast Maurice Béjart heeft hij met vele kunstenaars samengewerkt: Youssef Chahine, Jocelyne Saab, Jacques Lassalle, Alberto Corno, Inas El Deghedy, Wahid Hamed, Joe Malconian en Jean-Michel Jarre.
Doorheen de expo
De drie niveaus van ‘Loft Béjart’, gelegen op de tweede verdieping van het gebouw, zijn gewijd aan de tentoonstelling (begane grond, eerste verdieping, mezzanine en terras). De linker benedenverdieping van het gebouw maakt ook deel uit van de tentoonstelling.
Op de begane grond en de eerste verdieping is de algemene tentoonstelling. Op de tussenverdieping is een poëtische installatie van Walid Aouni te zien, gebaseerd op ‘De tuin van rozen’ en de vier elementen water, lucht, vuur, aarde én muziek.
Het terras is de vereniging van twee symbolische elementen, de ‘Rozentuin’ en de ‘Zen-tuin’, met een boom in het midden. Dit terras illustreert de spirituele universaliteit.
De linker benedenverdieping van het gebouw toont een vroegere gebedsruimte, die onder meer bestaat uit oosterse tapijten, gebedskleden, enzovoort.
De vernissage vindt plaats op 22 september. Adres: Huis Maurice Béjart, Greepstraat 48, Brussel.