Tijdens de lente ontwaakt ook onze keuken in de vorm van verfrissende gerechten, gekleurd door seizoensgebonden lokale producten. Met het kookgerei van Beka kan je optimaal van het Belgische voorjaar proeven. Geniet van het witte goud of trakteer de zoetekauw op een potje zelfgemaakte confituur!
De klok slaat confit-uur
De warmere maanden treden in en brengen heel wat natuurlijke zoetigheden met zich mee. Sappig fruit is overal en in overvloed te vinden; denk aan aardbeien, braambessen of rabarber. Wil je heel het voorjaar lang genieten van al dit lekkers? Met de handige confituurketel van Beka maak je in een mum van tijd heerlijke, zelfgemaakte jam. Deze flinke ketel uit roestvrijstaal is uitgerust met een schenktuit en tegengreep waardoor het verdelen van de gemaakte confituur gemakkelijk en zonder morsen verloopt.
Recept: rabarberconfituur
Ingrediënten:
- 1250 gr rabarber
- 100 gr lichtbruine suiker
- 1 el sojasaus
- ½ tl korianderzaad
- 1 tl roze peperbollen
- 5 kardemompeulen
- Een flink stuk gember
- Een kaneelstokje
- Een chilipepertje
- Een klontje hoeveboter
- Sap van 1 citroen
Spoel de rabarber en snijd in kleine stukjes. Kneus de gember en kruiden met de chilipeper in een vijzel. Verwijder de zaaddozen van de kardemom. Verhit het klontje boter in de confituurketel en voeg de gekneusde kruiden toe. Voeg de rabarberstukjes toe en laat even goed doorbakken. Giet de lichtbruine suiker, sojasaus en het citroensap bij de rabarber en leg de kaneelstok in de kookpot. Stoof het geheel gedurende 40 minuten (of totdat de rabarber de gewenste textuur heeft). Neem ten slotte de kaneelstok uit de ketel en verdeel de confituur over enkele lege bokalen. Genieten maar!
Op z’n Vlaams
Sterrenchefs zweren bij lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Ook in onze eigen keuken zijn streekproducten the way to go. Tijdens het voorjaar is het vooral de Belgische asperge die de show steelt. À la Flamande, in soepvorm of bij een salade: de smakelijke groente weet iedereen te bekoren. Met de Chef Aspergekoker gaar je de asperges alvast tot in de perfectie. Of ga je toch liever voor het bakken of grillen? Wat je ook verkiest, overgoten met een passende saus – die je zelf in de Cicla-steelpan van Beka maakt – bereid je asperges om van te smullen.
RECEPT: witte asperges met sint-jakobsnoten en Gandaham
Ingrediënten:
- 12 witte asperges
- 12 sint-jacobsnoten
- 4 sneetjes Gandaham
- 100 gr bruine beukenzwam (ofwel shimei)
- 3 el balsamico-azijn
- 2 el olijfolie
- 2 el hoeveboter
- Peper en zout naar smaak
- Enkele takjes peterselie
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de ham op een vel bakpapier en bak tot de ham krokant is. Laat nadien afkoelen. Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de taaie onderkant. Kook ze gaar in de aspergekoker. Smelt de boter in een pan en bak de sint-jakobsnoten kort aan beide kanten. Verhit de olijfolie in een pan en bak de beukenzwammen. Let op dat je niet te veel roert! Blus met balsamico-azijn en kruid af met peper en zout. Schep de zwammen uit de pan en houd het braadvocht even apart. Snijd de asperges in vier of vijf en schik ze samen met de gebakken zwammetjes en sint-jakobsnoten op de borden. Werk af met peper en zout, de krokante ham en peterselie. Verdeel ten slotte het braadvocht van de zwammen over de borden heen.
Sinds 1899
Al sinds 1899 ontwikkelt Beka een ruim aanbod kookgerei met bijzondere aandacht voor design, functionaliteit en kwaliteit.